BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ AZALTMAK ELİMİZDE!
Mart ayı bağırsak(kolon kanseri) için farkındalık ayı. Normal risk faktörü taşıyan bireylerin 45 ve üstü yaşlarda kolonoskopi ile tarama yapmaları kolon kanserinin çok önemli bir oranını erken evrede yakalama ve tedavi etme şansı verir.
Kolon kanseri kentleşme ile artan hazır gıda tüketimi, raf ömrü uzun yiyeceklerle artış göstermektedir. Özelikle sedanter yaşamın artması, metabolik sendrom ve obezitenin artması bağırsak kanserinin artmasına ve aynı zamanda daha erken yaşlarda görülmesine neden olur.
Beş basit yaşam değişikliği ile önemli oranda kolon kanserine yakalanma riskini azaltabiliriz. Avrupa’da yapılan BMC Medicine dergisinde yayınlanan yaklaşık 350.000 bireyin verileri, 12 yıl boyunca ileriye dönük toplanmış.
Sonuç;
1-Uygun bel çevresi ve vücut ağırlığı
2-Sigara içmemek,
3-Alkol tüketiminin az olması(İdeal olan hiç içmemek)
4-Fiziksel egzersiz
5-Uygun beslenme (Hazır gıdalardan uzak durmak, kırmızı et tüketimini sınırlamak, meyve,sebze, balık, yoğurt, lifli gıdalar, baklagillerin tüketimini artırmak)
SONUÇ; YAŞAM TARZI VE BESLENME ALIŞKANLIKLARI İLE BAĞIRSAK KANSERİ %37 ORANINDA AZALTILABİLİR.