17 Mayıs Hipertansiyon Günü
17 Mayıs 2024

sibel hanım

Başhekim Yardımcımız Dahiliye Uzm. Dr. Sibel Topkaya, “17 Mayıs Hipertansiyon Günü” ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

‼️ Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basınçtır, bu basıncın istenilen seviyenin üstünde olması hipertansiyondur.

⛔️ Sistolik (büyük tansiyon) > 135 mmHg
⛔️ Diastolik (küçük tansiyon) > 80 mmHg
hipertansiyon kabul edilmekte.


‼️Hipertansiyon belirtileri; herhangi bir belirtiye yol açmayabileceği gibi zaman zaman baş ağrısı, ense ağrısı, bulantı, görme problemleri, burunda, göz içi kararma gibi şikayetler yapabilir.

‼️Nedenleri; stres, fazla kilo, aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara, alkol kullanımı, ailesel faktörler de yol açabilir.
Böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıkları, uyku apnesi, tiroid bezi hastalıkları ve bazı ilaçların yan etkileri hipertansiyona yol açabilmektedir.
Hipertansiyon kontrol edilmezse, kalp, beyin, böbrek, göz gibi organlarda hasar bırakabilmektedir.

‼️Tanısı; uygun şartlarda yapılan düzenli tansiyon takibi ile konur, en az 5 dakikalık dinlenme sonrası iki koldan ölçüm yapılmalıdır. Bazen hastane ortamında, yüksek tansiyon problemi olmamasına rağmen tansiyon yüksek çıkabilmektedir. “Beyaz önlük hipertansiyonu” denilen bu durumda tanı, tansiyon holter cihazı ile çıkabilir.

‼️Temel tedavisi; öncelikle tuz kısıtlaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara, alkol bırakılması, stres yönetimi gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır.

‼️İlaç tedavisinde; hastanın yaşı, cinsiyeti, ek hastalıkları, yüksek tansiyonun nedenleri önemlidir.
İlaç tedavisinin tekli ve/veya çoklu başlanımı hastaya göre değişebilmektedir.

Hipertansiyon hastaları belli aralıklarla hekim kontrolünü yaptırmalı, hekimin uygun gördüğü ilaçları düzenli kullanmaları ve yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalıdır.

♦️Sağlıklı günler dileriz. #hipertansiyongünü