Klinik Hakkında
29 Mayıs 2024


Psikolog Nedir, Ne iş yapar ?

 

Psikoterapiye gitmek ve bu alanda bir uzmandan destek almak, bireylerin yaşadıkları aynı zamanda da karşı karşıya oldukları psikolojik problemlerin kontrol altına almasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede hayata karşı bakış açınızın değişmesinde, farkındalığınızın artmasında ve sorunlarınızdan kurtulmanızda psikolog ile gerçekleşen psikoterapi seansları önemli bir rol oynayacaktır. Psikologlar, gruplar, çiftler ya da bireyin davranışlarını, duygularını, algılayış biçimlerini, yaşam hikayelerini ve ilişkilenme örüntülerini inceler ve bu şekilde edindiği bilgiler ile terapötik müdahaleler yaparak, psikolojik problem yaratan sıkıntıların altında yatan örüntüleri, travmaları, döngüleri, ilişkisel travmaları, bilişsel çarpıtmaları, psikodinamik nesne ilişkilerini, savunma mekanizmalarını ve problem yaratan ve sürdüren motivasyonları danışanla birlikte anlamaya çalışarak danışana eşlik eder.
Bu noktada da yaşantısında bazı problemler ile yüz yüze olan ve çözüm bulmak adına psikoterapiye başvuran kişilerin bu sorunları aşmasında büyük bir ilerleme kaydedilmektedir. Öte yandan danışanları ve aynı zamanda da sorunları hakkında bilgi toplayarak, bilgileri netleştirerek, aynalama, yüzleştirme ve yorumlamalar içeren bilimsel yöntemlerle müdahale stratejileri geliştirerek kişideki psikolojik ve ilişkisel sorunların aşılmasına eşlik etmek noktasında da görev üstlenmektedirler.

Psikologlara Danışılabilecek Konular Nelerdir?

 

Psikolog, danışanlarının sahip oldukları psikolojik sıkıntılar ile ilgili kendilerine başvurdukları ve bu kişilerin sıkıntılarının giderilmesi adına çeşitli bilimsel yöntemler ile etkililiği ispatlanmış terapiler uygulayan kişilerin sahip oldukları mesleki unvan olma özelliğine sahiptir.
 Psikolog, psikolojik yardıma ihtiyaç duyan bireylere, çiftlere ve ailelere danışmanlık hizmeti sunarak mental açıdan destek olur. Bu noktada danışanlarına yardımcı oldukları pek çok farklı psikolojik problem bulunmaktadır.
Anksiyete bozukluğu, stres ve panik atak gibi bozukluklar, klinik psikologlar tarafından terapi uygulanan problemler arasında yer almaktadır. Öte yandan bu kişiler aile ve grup terapileri uygulayarak evli çiftlerin ilişki ve iletişim sorunlarını çözmelerine yardımcı olurken aynı zamanda da bu sıkıntılar ile tekrar karşı karşıya kalınmaması adına önlemler alınmasına yardımcı olur.
Psikolog kişinin öznel problemine en uygun yöntemi belirleyerek, uygun terapi metodunu danışanına önerecek ve terapi sürecini ilerletecektir.