Meme Polikliniği


Klinik Hakkında

 

Meme Hastalıkları Polikliniği


Meme Kanseri Nedir?
Meme dokusunu oluşturan hücreler kontrol dışı çoğalmaya başladığında meme kanseri ile ilgili süreç de başlar. Bu hücreler mamografide görünür hale gelen bir kitle oluştururlar ve giderek el ile de hissedilebilen bir hal alırlar. Bu hücreler etraf dokuyu işgal edebilme ya da uzak dokulara “sıçrama” yeteneğini kazandığında habis (kötücül-malign) olarak tanımlanır yani kanser oluşmuş olur. Meme kanseri kadınların hastalığı gibi görünse de, erkeklerde de görülebilir.


Meme kanseri nerede başlar?

Meme kanserleri memenin he yerinde gelişebilirse de en sık süt kanallarında oluşur. Bazen de sütü oluşturan salgı bezlerinden gelişir. Bazen meme kanseri bir kitle şikâyeti ile belli olur, ancak her zaman değil. Sadece mamografide bir kireçlenme kümeciği ile de yakalanabilir ki bunlar erken evre meme kanserleri olarak tanımlanır.
Meme kitlelerinin habis mi selim mi olduğunun anlaşılması önemlidir. Bu konuda size meme polikliniğimiz yardımcı olacaktır. Böyle bir kitle hissedildiğinde vakit kaybetmeden sağlık kurumlarına başvurulması gereklidir. 
 
Meme Kanseri Nasıl Başlar?
DNA’daki değişiklikler ya da mutasyonlar normal meme hücrelerini kanserli hücrelere  çevirebilir. Belirli DNA değişiklikleri ana-babadan geçer (kalıtsal) ve meme kanseri riskini oldukça artırırlar. Meme kanseri gelişimi ile ilişkili  yaşam tarzıyla ilişkili bazı risk faktörleri de vardır ki; bunlar beslenme, egzersiz yapma gibi faktörlerdir. Mekanizmaları çok iyi anlaşılamamış olsa da hormonların da meme kanseri gelişiminde rol alabileceği bilinmektedir.

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?
Meme kanserini oluşturan hücreler (diğer pek çok kanser türünde olduğu gibi) kan ya da lenf sistemine geçerek vücudun diğer kısımlarına yayılırlar. Bu yayılmanın önüne geçebilecek en önemli faktör ERKEN TANI VE TEDAVİDİR.

04 Mayıs 2023